Just be you, nobody is perfect but all you need is love and a little bit of magic 

A small light

‘’Het benauwt me ook meer dan ik zeggen kan dat we nooit naar buiten mogen, en ik ben erg bang dat we ontdekt worden en dan de kogel krijgen’’
Anne Frank


Kan je het je voorstellen? A small light, 1 van de beste series die er is over de 2de wereldoorlog. Het gaat een keer niet over Anne Frank in de hoofdrol maar Miep Gies met haar man Jan. Ik weet nog, wanneer ik vroeger ziek was ik keek altijd The dairy of Anne Frank, had het een keer voor mijn verjaardag gekregen. Net zo heldhaftig en goed willen schrijven als zij, ik heb het ooit tegen mijn oma gezegd en jaren later is het gemanifest.Ik ben zelf ooit in Auschwitz geweest en wat je dan meemaakt:
Stilte…. Doodse stilte wanneer ik over het terrein van Auschwitz loop. Ik loop onder dat hek door: Arbeid macht Frei. Ik kan er nog kwaad om worden. WAAROM??? Waarom toch die haat? Tja…. Het is zo verdrietig als je al die spullen achter glas ziet, al dat haar en al die accesoires Ik moest het zien, mijn taak in het leven is schrijfster zijn en dus verhalen (door) vertellen. We kunnen er alleen maar van leren en het veel beter doen. De fotograaf van Auschwitz, het boek dat ik gelezen had heeft ook een indruk op mij achter gelaten. Het geeft weer een hele andere blik op de weg. Maar daar… in het echt… Dat is even heel anders. Al die barakken en ruimtes met weinig plek om te slapen, als vee op elkaar opgestapeld net als het vervoersmiddel van Westerbork naar Auschwitz. Dat is niet te beschrijven en mensonterend zo’n klein stuk trein met zoveel mensen en dan maar 1 grote tijl om je behoefte te doen. Het terrein is groot, het is niet iets wat je zomaar even doet, niet iets wat je niet meer zal vergeten. En dan die ene plek in het kamp echt gruwelijk, gaskamers. Hoe kunnen mensen dat doen? En de volgende dag gewoon weer doodleuk verder gaan alsof er niets gebeurd is, heb je dan geen geweten? Alleen maar omdat 1 iemand dacht dat er een sterker ras zou moeten zijn, hoe kan je die gedachte toch willen? Iedereen is gelijk. Het is wel goed geweest dat ik het heb gezien want nu kan ik het jullie vertellen, nu kunnen we erover blijven praten, in gesprek blijven gaan en het is enorm belangrijk dat wij nooit vergeten. Westerbork, waar ik wel vaker ben geweest als kind maar ook alleen, bijna 2 jaar geleden...... Ook een concentratie kamp. Vroeger op vakantie, vaak naar Drenthe, ik wilde er vaak heen maar ook de onderduikers plekken verstopt in het bos, het is er nog steeds, die plekken zijn...... historisch. Maar deze serie…. Het laat je volledig meenemen, meeslepen: ontroerend, moedig en blijdschap. We weten allemaal wel hoe het eindigt. Maar het is zeker de moeite waard om het te zien. Dus…. Go check it out… A small light, nu te zien via Disney +, laat het licht groter worden, laat de vrede zegevieren en laten we vooral beter zijn!