Just be you, nobody is perfect but all you need is love and a little bit of magic 

De fontein van Els van Steijn
Een diamant in de zelfontwikkeling boeken als je het mij vraagt. Mijn journey, zoals de meeste mensen wel inmiddels hier weten, begon vorig jaar echt pas. Soms zat ik met mijn handen in het haar en wist ik niet goed waar ik moest beginnen totdat ik vorig jaar rond deze tijd de selflove challenge begon. Het bleek pas een begin te zijn van een lange reis aan boeken, podcasts en gesprekken. Totdat ik een goed gesprek had over patronen doorbreken, herkennen en erkennen. Het bleek dat er ook nog zoiets bestond als secundaire en primaire emoties (daarover later meer). Zij bevool mij Hapto therapie aan om dichterbij je gevoel te komen, nu ben ik zelf goed beoefenaar van meditatie dus zal het hier wel in blijven groeien. Wat mijn aandacht ook vasthield was het gesprek tussen Fajah Lourens en Els van Steijn over familiesystemen en je rechtmatige plek in de fontein. Ook al had ik zelf hierin ook 1x familieopstellingen meegemaakt, er komt toch wat meer achtergrond bij kijken…. Wat ik ervan begrijp is dat als je nooit je rechtmatige plek int, je dus nooit goede gezonde relaties kunt krijgen omdat je vanuit een andere rol naar mensen blijft kijken. Hoe dat zit? Als je hierin geïnteresseerd bent, is het zeker een aanrader om de podcast volledig te beluisteren of te bekijken (linkje vind je onderaan deze pagina).

Even verder over primaire en secundaire emoties. Het blijkt zo te zijn dat wanneer jij secundaire emoties ervaart ( klagen, je gefrustreerd voelen, slachtoffergedrag, onzeker zijn of geen verantwoordelijkheid durven te nemen). Dit als een soort laagje als het ware over primaire emoties zit (basisbehoeftes zoals: blij, boos, bedroefd of bang). Je zou het ook wel als een ui kunnen zien alle laagjes die als secundaire emoties over de primaire emoties zitten, moeten er eerst nog af gepeld worden voordat je bij de kern kan komen. Je kan hier dus heel gemakkelijk een meditatie voor gebruiken. Secundaire emoties ontstaan dus als je primaire emoties onderdrukt, ontkent of rationaliseert ook wel wegrennen en in je hoofd leven. Soms kan dit een overlevingsmechanisme van het brein zijn om de pijn niet te doorvoelen of heb je nooit geleerd om met emoties om te gaan.

Maar hoe zit het dan met manifesteren? Kun je dit dan nog wel doen als je dit soort dingen ervaart? Natuurlijk kan dat! De weg van manifesteren is ook wel de weg naar ontdekking van jezelf. Je moet juist op het punt komen om alle laagjes van jezelf af te durven pellen. Doe je dit niet, dan kan je vaak ook terugvallen in oude patronen. In order to change things, you need to change you. Dat is de enige gouden regel.


Podcast beluisteren? Dat kan via deze link:
https://open.spotify.com/episode/1m5VilrgRX6JITIF2k4DhD?si=b6128b9e9db245a3

Toch liever via YouTube kijken? Dat kan via :
https://www.youtube.com/watch?v=lJodgl4lHew


Kleine sidenote: Iedereen heeft weer zijn eigen naam